Afyon'dan geçip de sucuk almamak olmaz.
Afyon Sucukta marka olmayı başarmış, Türkiyemizde sevilerek yenilen ve üretimi çok eskilere dayanan geleneksel bir et mamülüdür. Sucuk üretiminde ülkemizde, sığır, koyun ve manda etleri veya bu etlerin belirli miktardaki karışımları kullanılmaktadır. Sucuk ile et ürünlerinin üretiminde kullanılacak etler öncelikle toz, şeker ve nitrit gibi kürleme maddeleri, çeşitli baharat ve sarımsak ile kıyılır. Dah sonra kılıflara doldurulan bu karışımın fermantasyon ve kuruma aşamaları geçirmesiyle sucuk elde edilir.
Türkiyede Sucuk akla gelince beraberinde afyon akla geliyor “Afyonkarahisar Sucuğu” ülkemizde sucukta kaliteyi yakalamıştır. Sucuk üretime , Afyonda uzun senelerden günümüze yapılmaktadır. sucuk üretiminde titizlikle ve özenle afyonda üretilmetedir.
Afyon sucuğu altında bir cok firma kendini kanıtlamış ve patentlenmiştir.
Sucuk yapımı:
Malzemeler:
2 Kg Sığır Eti
3 Metre Bağırsak
1 Çorba Kaşığı Sucuk Baharatı
10 Diş Sarmısak
1 Çorba Kaşığı Kimyon
2 Çay Kaşığı Yenibahar
1 Çorba Kaşığı Karabiber
1Çay Bardağı Tuz
Yapılışı:
Sarmısakları ezin ve baharatlarla tuzu titizlikle tartın. Etin hoşunuza gitmeyen kısımlarını temizleyin ve eti küçük parçalara doğrayın. Etteki yağ oranı yüzde 15 miktarinda katilmalıdır Sarmısak, tuz ve baharatları ekledikten sonra eti, kıyma makinasından iki defa çektirin. Bu karışımı iyice yoğurup on iki saat buzdolabında bekletin amaç dinlendirmek. tadının nasıl olduğunu öpğrenmek için bir parça pişirip test edin. gerekirse sucuğun tadında bir değişkliğe gidebilirsiniz
Bağırsakları 10-15 dakika bol su içinde yumuşatın. Et makinesine sucuk hunisi monte edin ve bağırsakları huninin dışına ova ova geçirin ve ucunu iple sıkın ve bağlayın Sucuk içini tekrar yoğurduktan sonra makineye verin, bağırsak bir sucuk büyüklüğüne geldiğinde makineyi durdurup tekrar sıkıca bir düğüm daha atın. Aynı işlemi diğer sucuklara da yaparak devam edin. Daha sonra sucukları bez arasında bir tepsiye yerleştirin ve serin bir yerde 12 saat dinlendirdikten sonra terini silin. Gölge ve serin bir yerde, birbirine değmeyecek şekilde asarak kurutun. Sucuk yapımı sırasında sucuk baharatı bulamazsanız karabiberin ve kimyonun miktarını bir kat artırabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder